Bron: Amersfoort Business

Zijn hoofd steekt maar net boven de kade uit. Balancerend op een klein bootje is Laurens Olieman een van zijn op de Eem rustende schepen aan het opknappen. Wanneer hij mijn bezoek opmerkt verschijnt er een vriendelijke glimlach op zijn gezicht. Olieman is nagenoeg altijd goedgehumeurd, zeker wanneer het – zoals vandaag – een heerlijk zonnige junidag is. “Ik ben een optimist en het is echt niet erg om eens je neus te stoten.”

De Inspiratieboot

Olieman heeft de afgelopen jaren in Amersfoort enige bekendheid verworven met zijn motorklipper De Inspiratieboot, een historisch schip waar onder andere op vergaderd en gefeest kan worden. Van oudsher is Olieman maritiem officier; naast Amersfoort is het water zijn tweede thuis. Niet zo gek, dus, dat ook zijn meest recente ‘kindje’, Locatie Schipbreuk, geïnspireerd is door het leven op zee. Locatie Schipbreuk is een klassiek schip dat niet óp, maar náást de Eem ligt. Bovendien is de ‘Tielrode spits’ door midden gebroken, schitterend beschilderd en behuisd Locatie Schipbreuk niet langer matrozen, maar creatieve Amersfoortse ondernemingen.

Laurens Olieman aan het werk aan Locatie Schipbreuk

Hier wordt de basis gelegd, maar inmiddels is Schipbreuk voorzien van een mooi strandpanorama. Foto Laura Hoekstra

“Het idee om met Locatie Schipbreuk te beginnen, komt uit een boek dat mijn vrouw eens las,” steekt Olieman van wal. “Op een gegeven moment wordt er een plein omschreven waar de hoofdpersoon zich op dat moment bevindt. Midden op dat plein ligt een grote oceaanstomer, waar een reclamebureau in gevestigd is. Dat beeld ‘triggerde’ mijn vrouw heel erg. Dat was rond middernacht en om drie uur ’s nachts was Locatie Schipbreuk gerealiseerd… Bij wijze van spreken dan, he.” Want uiteindelijk nam het proces ‘van idee tot plaatsing’ geen drie uur, maar elf maanden in beslag. Wat alsnog allesbehalve langzaam is. “’Snel’ is dan ook ‘my middlename’,” lacht Olieman. “Als ik iets wil, gebeurt het vaak in een rap tempo.”

Creatievelingen

Locatie Schipbreuk is onderdeel van het Oliemolenkwartier, het gebied dat door de Gemeente Amersfoort is aangewezen als het creatieve hart van Amersfoort. Het ‘OMK’ biedt creatieve ondernemers op het gebied van ontwerp, advies, media, kunst en cultuur alle benodigde ruimte om onderscheidend te kunnen zijn. Ook Locatie Schipbreuk draagt hier aan bij. Olieman: “Zo hebben wij bijvoorbeeld een kunstmakelaar inpandig, die optredens en tentoonstellingen verzorgd en organiseert. Overigens is elke onderneming die een werkplek bij mij huurt een creatieveling; dat wil ik niet alleen zelf graag, maar dat moet ook om zo het karakter van het OMK te behouden. Met de opening van het Eemplein en de bijbehorende markten is er nog meer leven in het OMK gekomen. Het gebied heeft de afgelopen jaren een enorme metamorfose ondergaan en is echt heel mooi geworden.”
Zoals het OMK het (creatieve) hart van Amersfoort is, zo is Amersfoort op haar beurt het hart van Nederland. Een centraler gelegen stad is er immers niet. “Dat merk ik ook met De Inspiratieboot,” geeft Olieman aan. “Deze verhuur ik aan bedrijven en organisaties uit het hele land, hoewel dat wel een relatief klein percentage is hoor. Geografisch gezien heeft Amersfoort goede kaarten in de hand. Daarnaast is de stad zowel met het OV als met de auto heel goed bereikbaar. Ook het toeristische verhaal lijkt steeds bekender te worden bij het grote publiek: Amersfoort heeft heel veel te bieden en is een leuke stad voor een dagje uit.”

Locatie Schipbreuk binnen

Binnen zijn er voldoende werkplekken met voorzieningen voor creatieve ondernemers.

Ook over het ondernemingsklimaat in Amersfoort is Olieman – die door zijn achtergrond veel van de wereld heeft gezien, maar zich toch nog altijd het meest Amersfoorter voelt – over het algemeen goed te spreken. “Toen ik met Locatie Schipbreuk wilde beginnen werd er vanuit alle kanten volop meegedacht. Wel zouden gemeentes en politici af en toe wat meer risico’s mogen nemen wat mij betreft. Je hebt twee groep mensen: de ene groep denkt in oplossingen, de ander in problemen. Optimisten versus zwartkijkers. Mijn motto is dat je achteraf altijd meer spijt hebt van de dingen die je niet gedaan hebt dan de dingen die je wel gedaan hebt. Natuurlijk is dat een dooddoener, maar het snijdt wel degelijk hout. Als je echt in je idee gelooft, dan moet je het uitvoeren. Als je een keer je neus stoot is dat helemaal niet erg, daar leer je alleen maar van. Je hebt dan in ieder geval lef getoond en dat is iets wat iedere ondernemer nodig heeft. Om maar even in jargon af te sluiten: zonder lef zullen alle projecten verzanden en stranden…”                .